Fraksiyonel Er:YAG Lazer

Son 15 yıl içerisinde lazer teknolojisinin kullanılması ile akne (sivilce) izi, gözenekler, yara ve yanık izi, yüz ve boyun kırışıklıklarının tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Etkili cilt gençleştirme ve iz tedavisi amacıyla son yıllarda 3 çeşit lazer sistemi tasarlanmıştır; günümüzde bu sistemler çeşitli iz ve kırışıklıkların tedavisinde en başarılı yöntemler olarak tercih edilmektedir:

Erbium:Glass lazer (Er:Glass): 1540 nanometre dalga boyu
Erbium:YAG lazer (Er:YAG): 2940 nanometre dalga boyu
Karbondioksit lazer (CO2): 10650 nanometre dalga boyu

Lazerin etkinlik derecesini belirleyen en önemli faktörler; lazer ışınının dalga boyu, lazerin sahip olduğu teknolojik özellikler ve hastanın cilt yapısıdır.

Kliniğimizde yaklaşık 8 yıldan beri “Asclepion Fractional MCL 30 Dermablate” ile Fraksiyonel Er:YAG Lazer tedavisi uygulanmaktadır.

Ciltte yara oluşturmadan, cilt yenileme, kolajen yapıyı sıkılaştırma, göz etrafındaki kırışıklıkları hafifletme, cilt lekelerini ve yara izlerini tedavi etme amaçlı uygulanabilmektedir.

Ciltte sağlam doku içinde “mikrotermal tedavi” bölgeleri olarak bilinen, binlerce küçük ama derin köprüler oluşturup, mikroskopik küçük yaralar meydana getirir.

Bu “çok küçük-mikrotermal tedavi”, tüm bölgenin bütünüyle tedavi edilmesine oranla, cildin çok daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Fraksiyonel lazer yöntemi ile cildin doğal iyileşme süreci kullanılarak, yeni, sağlıklı, daha sıkı bir dokunun oluşturulması ve cilt kusurlarının giderilmesi amaçlanır. Böylece cilt içeriği düzenlenir, lekeler silinir ya da azalır, cilt rengi düzelir, kalitesi ve elastikiyeti artar.

Fraksiyonel Er:YAG lazer uygulamaları sırasında tedavi edilen cildin kalınlığı, kimyasal peeling ve dermabrazyonda olduğu gibi göz kararı ya da tecrübeye bağlı değildir; inilen derinlik belirlidir. Etkisi güçlü olmasına karşın, fraksiyonel özelliği sayesinde uygulama sonrası iyileşme süresi kısadır. Tedavinin beklenen sonucu ise benzer sistemlere göre çok daha olumludur.

Fraksiyonel Er:YAG Lazer’in kullanım alanları:

1- Sivilce izlerinin tedavisi: Sivilce izlerini gideren en etkili yöntem fraksiyonel lazerdir. Bölgenin özel bir ışıkla taranması sonucu iz dokusu buharlaştırılır. Vücut buharlaşan kısmı taze hücrelerle doldurur. Her seansta iz dokusu kademeli olarak küçülür. Ortalama 3-6 seans uygulanır. Seans sonrası kızarıklık ve kabuklanma oluşur.

2- Gebelik çatlaklarının tedavisi: Lazer dokuyu derinlemesine gözenekli bir biçimde etkiler. Düzensiz alanları buharlaştırır. Taze doku yıpranmış dokunun yerini alır. İnce çatlaklar silinir, derin çatlaklar hafifler.

3- Yara izi tedavisi: İnce yara izleri silinir. Ameliyat izi, darbe ve jilet yaralarının tedavisinde kullanılır. Yara izi alanına gönderilen ışık demetleri sorunlu alanı buharlaştırarak düzeltir.

4- Boyun ve dekolte gençleştirme: Yıpranmış ve sarkmış boyun ve dekolte cildi yenilenir. Mezolifting tedavisi ile birlikte uygulanması etkinliği artırır.

5- Cilt lekelerinin giderilmesi: Ciltteki güneş lekeleri, melasma denilen doğum lekeleri, yaşlanmaya bağlı lekeler ve cilt tonunda değişiklikler, sivilce lekeleri vb. tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Daha çok Fraksiyonel Er:YAG lazer kullanılır.

6- Göz altı morluklarının ve torbalanmalarının tedavisi: Göz altı morlukları kişiyi daha yorgun ve yaşlı göstermektedir, bu duruma tıbbi dilde hiperpigmentasyon (renk artışı) denir. Genellikle alt kapağın iç kısmında daha yoğun olarak gözlenir. Nedenleri arasında; genetik yatkınlık, alerji, göz ovuşturma alışkanlığı, bazı hastalıklar (böbrek, tiroid) sayılabilir. Bu renk artışı için en çok K vitamini kremleri ve soldurucu kremler denenmiştir; ancak çoğu kez tatmin edici sonuçlar elde edilememiştir. Göz altındaki renk maddesi buharlaştırılarak ve deriyi yeniden yapılandırarak pigmentasyon azaltılmaktadır. Lazer uygulamasının şekli, hastanın cilt özelliklerine göre seçilir.

Klinik çalışmalar ışığında, etkili bir tedavi ve güzel bir sonuç için, yaklaşık 2-4 hafta aralıklarla, ortalama 3-5 seans önerilmektedir. Lazer uygulaması sonrasında etkinlik hemen görülse de, kolajen yapılanması (remodelizasyonu) 2-3 ay sürdüğü için, asıl gelişmeler ve sonuçlar 2-3 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Bu bize hastanın yakınması ve cilt yapısının özelliklerine göre uygun olan fraksiyonel lazer yöntemini belirleme ve tedavisinin planlaması aşamasında farklı seçenekleri kullanma olanağı vermektedir.

Diğer uygulamalarımıza göz atın

Antiaging / Kırışıklık

PDO (Örümcek Ağı)

PDO Lifting, FTC (Fine Thread Countour) olarak da bilinir. Bu tedavide, cildin ihtiyacına göre belirlenen bölgelere özel PDO iplikleri yerleştirilir. İşlemden hemen sonra mekanik lifting etkisi gözlemlenir, ancak maksimum etki 3 ay sonra ortaya çıkar. Düz ve...

Lazer Uygulamaları

Lazerle Stria (Çatlak) Tedavisi

Ciltteki çatlaklar hızlı kilo değişiklikleri, derinin hassasiyet ve inceliği, hamilelilk, hormonal değişimler vb. nedenlerle oluşur. Çatlaklar başlangıçta çok belirgin değildir; ilk dönemde açık mor-pembe renkte görünür, daha sonra derinleşen ve yerleşen çatlaklar...

Cilt Bakımı

Akneli Cilt Bakımı

Ciltteki yağ bezlerinin fazla çalışması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Androjen hormonunun etkisiyle yağ bezleri ciltte sebum (yağ) oluşumuna neden olur. Androjen hem erkek hem kadın vücudunda bulunur; her yaşta, ama en fazla ergenlik döneminde üretilir....

Antiaging / Kırışıklık

Limelight (IPL)

oğunlaştırılmış Atımlı Işık tedavisidir. Seçilen dokuya uygun dalga boyunda filtre edilmiş ışığın transparan bir cam kılavuz ile cilde iletilmesi esasına dayanır. Deri altında hedefe ulaşan ışık, cilde herhangi bir zarar vermeksizin, tedavisi istenen dokuda ısı...

Deri Hastalıkları

ETG

ETG (ElectroTrichoGenesis) elektrik enerjisi ile saç dökülmesinin durdurulması ve saçları canlandırmaya yönelik bir medikal teknolojidir. Kıl folikülünde büyüme faktörünün salınımını sağlayan “ ETG tedavisi” ağızdan ya da harici ilaç kullanımı ve cerrahi müdahaleye...

Deri Hastalıkları

Zona ve Aşısı

Su Çiçeği nedeni olan “Varicella Zoster” isimli virus aynı zamanda “Zona” hastalığına da neden olur. Bu virus bir kez vücuda yerleştikten sonra, vücudun bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü durumlarda harekete geçerek zona hastalığının ortaya çıkmasına yol açar....

Deri Hastalıkları

Aşırı Terleme

Ter bezleri vücutta en sık el, ayak, koltuk altı ve göğüste bulunmaktadır. Aşırı terleme (Hiperhidroz), ter bezleri tarafından olağandan yüksek miktarda ter üretilmesi durumudur. Bölgesel aşırı terleme, vücudun etkilenen yerine bağlı olarak, el, ayak, göğüs ya da...

Deri Hastalıkları

Akne ve Akne İzleri

Ciltteki yağ bezlerinin fazla çalışması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Androjen hormonunun etkisiyle yağ bezleri ciltte sebum (yağ) oluşumuna neden olur. Androjen hem erkek hem kadın vücudunda bulunur; her yaşta, ama en fazla ergenlik döneminde üretilir....